11 квіт. 2014 р.

У що гратися з малятками?

Щось прорвало мене на тему материнства.

Є актуальніші теми. Але ви знаєте, коли мені щось дуже-задуже важливо то про нього не пишеться і не говориться. Це як табу. Тому про Україну, Крим, наших янголів Небесну Сотню писати поки ще не можу. 

Робота - така якась робота)) 
Я знову (уже ВКОТРЕ!!) у тій фазі, коли мені набридло. І хочу нового. Але так у дорослому житті не можна, кажуть. Тому я поки тут.

Стамбул. Не прижилися ми тут. Принаймні поки що. Самі собі дали термін до 5 березня 2015 року. І в той день визначимося - їдемо назад у свій прекрасний, практичний, мальовничий, наповнений морем і свіжим повітрям, історичний  Дідім, чи залишаємся далі дихати газами в не менш гарному, але надскладному Стамбулі. 

Адуван підроста. Я багато чого взнаю по ходу. Десь дочитую, десь випитую. Багато розмовляю з мамами і такий кругообіг інформації та досвіду наповнює. 

Хочу попитать і поділитися досвідом  про розвиваючі ігри. 

Вже як тільки ми приїхали з лікарні 7 березня 2012, я вирішила, що Ада уже в досить свідомому віці: 2 дні то не шутки. 
Ще в період вагітності ми виготовили карточки з простими дво-, трискладовими українськими словами (мама, тато, бабуся, дідусь, люблю, Ада, тепло, весно, літо і т.д.) і починаючи з 7 березня я по кілька разів на день швидко-швидко показувала їх Аді і так само швидко прибирала так, ніби й нічого не сталося (цю техніку видерла в Домана). 
Також були картки з прапорами країн - різнокольорові і гарні. Правда, ушли вони в нікуда після того, як у тримісячному віці Ада їх напроч заслюнявила і покрутила (дарма, що картон був досить міцний).

Любов до ляльок   і кубиків перекриває любов до тематичних карток 
Підозрюю, саме з того часу любов до карточок у нас невимовна. Де б я не ходила, де б я не була, всюди тобі мамо дякувалаааа завжди намагаюся забігти до книжкового і купить якихось карточок для Адосі

Нині у нас кілька комплектів. 
  • Набір англійських слів з гарними малюночками. 
  • Алфавіт російський (з тою Машою і МЄдвєдьом, як вона мені обридла, один тільки Бог знає)), запам"ятовувальні карточки з італійськими архітектурними пам"ятками (вони трошка незручні, бо малі і без надписів, так шо ми їх просто перебираємо і намагаємося знайти "близнюка" - всіх будівель по 2 шт), 
  • ще є картки власного виробництва, де слова турецькою та англійською (вони тематичні і розбиті на кілька підгруп) 
  • і картки з чисельниками англійською, ми вже на ходу, рахуючи, перекладаємо на українську і англійську.Чим ми граємося крім карток?

Айпадом. 
Це не зовсім, певне, доречно. Але у своє виправдання скажу, що там тільки розвиваючі ігри, нема стрілялок-страшилок-тупілок, натомість є алфавіти, відгадування слів, кольорів, форм і т.д. Моєю знахідкою і Адиною улюбленою інтерактивною грою є Мишеняткова Абетка (скачать можна тут, вона безкоштовна, зато дуже коштовна :)). 

Якщо маєте якісь такі надбання - цікаві ігри - вкажіть назву або лінк у коментарях пліз.
Ще у нас є гора розмальовок, альбомів для малювання, кольорового паперу і т.д. Плюс на вихідних ми з Хемом зариваємся у ті стости і робимо аплікації. Ада ж, як правило, трошка поспостерігавши, ты аплікаціїї розбирає. Або вирізаємл з журналів щось і клеїмо у альбоми. Потім Ада намагається повторити. Прогрес)

А ще Адуванина радість - квітки. Біля нашого будинку є квітникарка, і часом ми на яку ліру купуємо квіточок, Ада їх нюхає, гладить, катає їх на качелі))) Подумую про альбом гербарію, але, думаю, 2-з річна Адося все ще намагатиметься викулупати гербарії з листків. 

Про Тв-няні. Скажу тако: ми одна з тих сімей, які відмовилися від телевізора. У нас дома його нема. ні малого, ні великого, на з плоским екраном, ні бандури совєцької. Нам це далося легко. тому реклам і поси Ада не спостерігає принаймні дома. Хоча, шо там правду скривать, якщо нам десь трапляється ТВ ми  зависаємо десь на хвилину)) не шкодуємо і у найближчі 2-3 роки ми до нього не повернемося тільки через Адине формування особистості. 

Іграшки-м"які іграшки-конструктори - все це є, але викликало інтерес тільки у перший і другий дні після покупки.
Рухливі ігри - ми таким займаємося  на дитячих майданчиках. Ада ходить туди двічі на день і раз увечері після того, як зустріне мене з роботи. Ми йдемо прямо в парк і обходимо караулом всі качелі і горки. 

Чим ще гратися? Що б такого ультранового і цікавого робити з 2-річною? Як ви проводите час з дітками і чим їх займаєте?



2 коментарі:

  1. Дякую за ідею з мишенятком! Класна!
    У нас зараз Аліска захоплюється сюжетно-рольовими іграми: ми їй купили іграшкову кухню, набір лікаря. Любить также гратися із кольоровим тістом, завдяки чому вирішена проблема, що ж готувати на тій кухні. До того ж малявка любить пофантазувати й організувати якесь собі свято - то пікнік уявний, то день народження, то ще щось. Корисна штука, може й у вас така є - мольберт двохсторонній: 1 - крейдою мажна малювати, 2 - магніти вішать.
    Ще забула про пазли, у нас їх декілька. Купила їй пару дешевих дерев'яних, а ще э такі http://vladi-toys.com/ru/catalog/3726/poznaem_mir/na_ferme.html.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Даринко, от дошки нема у нас як раз. Хочемо купить у найближчий час, корисна штука. З кухнею - пряме попадання, у нас чаї п"є з чайника пластмасового напряму))

      Лисочка молодчинка, така фантазерка. Не пропадайте, діліться досягненнями та порадами :)

      Видалити