17 лип. 2016 р.

Про холодну помсту

 Моя свекруха - то джерело таких історій, від яких мурахи табунами по спині. А все тому, що молодість її припала на ті часи, коли шалено цькували курдів і алевітів. А вона і те і друге. Тому їхнє життя завжди було на краю, люди були готовими до всього і завжди.

Та зараз історія  про холодну і продуману помсту.

Є у мами моєї подруга близька. Гарна персіянка з сім"ї алевітів - Рожда (таке смачне солодке курдське ім"я). Прийшов до неї свататися мусульманин суніт. А вони з алевітами в принципі вороги ворогами були, історії відомі дуже криваві подробиці.. Але в одному селі та ворожість не відчувалася, сусіди все таки. Рожда брикалася, та батьки порадилися і віддали, бо чоловік багатий і бути одруженою з сунітом, то хоч якісь гарантії, що твою сім"ю менше тіптимуть так часто перевірками.

Одружилися значить. І перша шлюбна ніч. 
Чоловік каже: "Ти зі мною одружилася. Тепер ти не алевітка.  Помочися на портрет Алі" (а то пропрок алевітів). Рожда - в шок. "Не буду", -  каже. Посварилися. Він її одразу побив, відмантелив до синців по всьому тілу. І сам помочився на заготовлений портрет... Романтична ніч. нічо не скажеш.


То були ті часи, коли забратися і піти від чоловіка не так легко. А тому, вона залишилася. І ненавиділа його все життя. І займалася сексом під примусом. І дітей родила, вничку прививала їм свою релігію. 

І все пам"ятала їхню першу ніч. і планувала, шо прийде її час і вона помститься, от коли він буде вже немічним і не зможе її гемселити.

Раптом чоловік захворів і помер. Слішком раптово якось. Як грім серед ясного.. Відбули всі процедури,  3 дні, 9 днів і 40. І каже Рожда, шо якось душить її шось, ну не може вона простити йому того, шо він помер рано і не встигла вона йому відомстити. Не поіздівалася даже при жизні. 

І так от її марудило-марудило і прозріння прийшло одного вечора, коли місяць світив яскраво, а зорі танцювали аркан (може і не аркан, а який небуть турецький танець). Встала вона, вдяглася і пішла на кладовище, до чоловіка. Прийшла - привіталася. 
І помочилася на його могилу.
І зразу попустило.


Уроки турецької тут

1 коментар: